Aandacht, de
sleutel tot medewerkersbehoud

In de huidige krappe arbeidsmarkt is het voor bedrijven een grote uitdaging om talentvolle medewerkers te behouden. Maar hoe pak je dat aan?  De Stichting Vrienden van ZorgSaam nodigt je uit voor een inspirerend en interactief event met als thema "Aandacht, de sleutel tot medewerkersbehoud".  

5-tips-voor-het-benutten-van-talent-in-je-organisatie

Het programma

  • Keynote over de kracht van aandacht voor het behoud van medewerkers
  • Zelf interactief aan de slag met het thema Aandacht
  • Vier praktijkgerichte workshops met cases uit de praktijk
qwiek-up-2

Spreker Keynote, Positieve Gezondheid: Ilja van den Bos

Ijla van den Bos, kwartiermaker Postitieve Gezondheid bij de Zeeuwse Zorgcoalitie neemt ons mee in haar wereld van Positieve Gezondheid. Wat is Positieve Gezondheid en hoe draagt dit bij aan het vasthouden en krachtiger maken van jouw medewerkers? Op welke manieren en waarom investeren organisaties in gezonde medewerkers en is er zo’n roep om ze echte aandacht te geven? Medewerkers zijn langer echt gemotiveerd, betrokken en bevlogen als je aandacht geeft aan gezondheid in breedste zin van het woord. Het maakt ze duurzaam inzetbaar en maakt jouw organisatie dus Positief Gezond. 

Een gezonde CAO of liever een gesprekkencyclus met Positieve Gezondheid? Een eigen leefstijlcoach of een jaarlijks mega vitaliteitsevent voor alle medewerkers? Dit word besproken aan de hand van wat voorbeelden van toepassingsmogelijkheden uit de praktijk.

Ilja licht verder de aanpak toe die binnen Project Aand8 wordt ontwikkeld. Samen met diverse professionals vanuit HR, vitaliteit en leefstijl, leren en ontwikkelen, om te komen tot maatwerkoplossingen in onze organisaties. Niet alleen die fruitmand, fitness abonnement en weetings, maar ook werken aan eigen regie, veerkracht en zowel uitdaging als veiligheid om ieders talenten in te zetten. Voor elk bedrijf betekent Positief Gezond werkgeverschap iets anders. Wat betekent het voor jullie?

Interactieve werkvorm: Aan de slag met dilemma’s in het vergroten van vitaliteit van jouw medewerkers, met Positieve Gezondheid. "We creëren ter plekke een soort quickscan van het Positief Gezond werkgeverschap. Deelnemers delen mooie voorbeelden van aandacht voor medewerkers en hun vitaliteit. Maar gaan ook aan de slag met de uitdagingen en oplossingen hierin. Samen met de deelnemers, kijken we waar zij nog kansen zien én wat dus voor hun een eerste stap in zou kunnen zijn" aldus Ilja.

Spreker workshop, vitaliteit: Nathalie Pieters

Nathalie is werkzaam als adviseur werkgeversdiensten bij het UWV Werkbedrijf en daarnaast BlijFitConsulent voor de regio Zeeland. Zij neemt ons mee in arbeidsmarktcijfers en de uitdagingen die hiermee gepaard gaan. Daarnaast zal zij best practices vanuit haar vitaliteitsrol bij het UWV met jullie delen.

Vitaliteit komt van het Latijnse woord 'vitae' en betekent letterlijk levenskracht. Het gaat hierbij om de hoeveelheid levensenergie die iemand ervaart. Naar de werkvloer vertaalt zich dit in medewerkers die energiek, betrokken en geïnspireerd zijn. En die graag een extra stap voor jouw bedrijf zetten.

Aandacht voor vitaliteit is ook aandacht voor jouw medewerkers. Houd de achterdeur dicht, want in een krappe arbeidsmarkt regio die Zeeland is, ligt vertrek op de loer. Aandacht voor jouw medewerker en voor zijn/haar vitaliteit zorgt er voor dat jouw medewerker zich gewaardeerd en betrokken voelt. Zo behoud je medewerkers voor jouw organisatie en dit gaat veel verder dan alleen gezond leven.

UWV vindt het belangrijk dat haar medewerkers gezond, vitaal en met plezier hun werk doen en duurzaam inzetbaar zijn. Als medewerker weet je zelf het beste wat voor jou werkt om tot je recht te komen en je gezond en vitaal te voelen voor jouw werk. Je kunt zelf veel doen en UWV biedt daarvoor uitgebreide mogelijkheden om hierin te ondersteunen. “Het is ontzettend belangrijk om de balans te houden tussen werk en privé, energie te hebben voor je werk en het voorkomen en herstellen van verzuim”, aldus Nathalie.

Fitte en tevreden medewerkers dragen bij aan een succesvolle organisatie, zorgen voor minder personeelsverloop en zijn de ambassadeurs van jouw bedrijf. 

qwiek-up-2
qwiek-up-2

Sprekers workshop, M!nd Matters Health campagne: Amy de Letter en Bauke Boon

In deze workshop van Amy de Letter, werkzaam bij Yara Sluiskil en Bauke Boon, mede-eigenaar van FITR Company krijg je een inkijk in de aanleiding, aanpak, het proces en het aanbod van Yara's M!nd Matters Health campagne.

“Een gezonde medewerker is fysiek en mentaal veerkrachtig” We leven met zijn allen in een maatschappij waar ‘even doorzetten’ de norm is. Een mentaliteit die ons ver brengt, ook bij Yara Sluiskil. Toch bleek uit het periodiek medisch onderzoek dat mentale gezondheid aandacht nodig had. Na verschillende werkgroep sessies en het zoeken van de juiste partners is de Yara’s M!nd Matters Health campagne ontstaan. In deze workshop krijg je een inkijk in de aanleiding, aanpak, het proces en het aanbod van deze campagne. Daarnaast krijg je concrete tips en adviezen over hoe je mentale gezondheid in jouw organisatie (hoe klein of groot deze ook is) kan implementeren in het duurzame inzetbaarheidsbeleid.

Spreker workshop, Aandacht vanuit het perspectief van de medewerker: Sylvia van Zweeden

Sylvia is specialist in effectief denken, kiezen en doen. Met haar bedrijf Keep Moving Forward – by slowing down helpt zij organisaties, teams en individuen mentaal veerkrachtiger te worden waardoor zij vitaal, effectief en productief (blijven) functioneren. 

"Een organisatie of team is mensenwerk. Mensen bepalen het resultaat en daarmee het succes", aldus Sylvia.

Maar in de huidige, snelle en veelvragende maatschappij kan niet iedere medewerker even hard meerennen, raken ze overprikkeld en denken door een schepje erboven op te doen, bij te blijven. Dat houden ze dan even vol, maar het blijven mensen en geen machines. 

Tijdens het event neemt Sylvia haar luisteraars mee in de reis terug naar zichzelf: Wie ben je als je lichamelijk beperkt raakt, je baan verliest door arbeidsongeschiktheid en letterlijk vanaf nul fysiek en mentaal weer op moet bouwen?

qwiek-up-2-copy
qwiek-up-2-(2)

Sprekers workshop, Aandacht voor de medewerker: Tonny de Waal en Carina Boutkan

Tonny de Waal is adviseur vitaliteit en Carina Boutkan is management development adviseur bij ZorgSaam. Beiden maken deel uit van het team dat het programma Aandacht voor medewerkers heeft uitgewerkt. Medewerkers zijn het belangrijkste kapitaal van ZorgSaam. Dagelijks zorgen onze medewerkers voor zorg aan patiënten, cliënten en bewoners.

De visie van ZorgSaam op werkgeverschap is dat we een begripvolle en inspirerende werkgever willen zijn die zijn mensen ziet, in hun ontwikkeling voorziet en richtinggevend vooruitziet. ZorgSaam kent een aantal uitdagingen op het gebied van personeel. Enerzijds stijgt de zorgbehoefte, o.a. door vergrijzing, anderzijds daalt de beroepsbevolking en het aantal mantelzorgers. Het programma Aandacht voor medewerkers is bedoeld om onze visie op werkgeverschap te verwerkelijken en om daarmee een aantrekkelijke werkgever te zijn voor onze medewerkers, maar ook om een aantrekkelijke werkgever te zijn op de arbeidsmarkt.

Tonny en Carina zullen tijdens de workshop een schets geven van het programma Aandacht voor medewerkers en de totstandkoming ervan.

 

BEN-JIJ-ER-OOK-BIJ-Event-Aandacht,-de-sleutel-tot-medewerkersbehoud

Reserveer je plek!

Als bedrijfsvriend van de Stichting Vrienden van ZorgSaam neem je gratis deel aan dit event. Ben je nog geen bedrijfsvriend? Voor slechts €25 kan je je aanmelden. Mocht je later besluiten om bedrijfsvriend te worden, dan krijg je dit bedrag terug. Daarnaast draag je bij aan het goede doel: alles wat na aftrek van de kosten overblijft, komt ten goede aan de projecten van de Stichting Vrienden van ZorgSaam. Haal hier je tickets!

Ben jij onze nieuwe BFF?

Wij hopen dat je veel hebt opgestoken van ons event. Wil je in de toekomst meer van dit soort events van de Vrienden van ZorgSaam bijwonen? Meld je dan aan als BedrijfsVriend van ZorgSaam!

 

 

Logo Symplistic

Je wordt doorgestuurd

Je wordt doorgestuurd naar een andere pagina.